Κατά το τρέχων σχολικό έτος η Επαγγελματική Εκπαίδευση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου με πρωταγωνιστές το Εργαστηριακό Κέντρο Σάμου το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου συνεργάστηκαν προς την σχεδίαση και υλοποίηση τριών διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση το ευρύτερο πρόγραμμα «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – ΜΝΑΕ» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Τα προγράμματα αφορούσαν τους τομείς:

  • Μηχανολογίας
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών
  • Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας.


Και οι τρείς τομείς ανέπτυξαν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές με γνώμονα την επιτομή της τεχνολογίας. Με τίτλους Προγραμμάτων:

  • Gustave Trouve – Μεταβαίνοντας στην Ηλεκτροκίνηση και την Ηλεκτροφόρτιση
  • Smart Integration 4 Lab
  • Κοσμητολογικά Προϊόντα με Αιθέρια Έλαια


Συγκεκριμένα οι τομείς Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό τεχνολογικό ζήτημα της Ηλεκτροκίνησης και Ηλεκτροφόρτισης σχεδίασαν και υλοποίησης ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει σταθμό φόρτισης Ηλεκτρικού Οχήματος σε Εργαστήριο του Σχολείου. Η συνολική διαδικασία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Hager η οποία ανέλαβε να εκπαιδεύσει την εκπαιδευτική ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών πάνω σε αυτή την τεχνολογία. Η εκπαίδευση έγινε με την μορφή σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Η εκπαιδευτική διαδικασία διαδέχτηκε με την σειρά της το στάδιο της κατασκευής όπου οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς ολοκλήρωσαν με επιτυχία την κατασκευή. Η λειτουργία του σταθμού φόρτισης Ηλεκτρικού Οχήματος υλοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο με την τοποθέτηση Ιδιωτικού Ι.Χ το οποίο φορτίστηκε συμβολικά για χρονικό διάστημα ενός λεπτού.

Στο ίδιο ύφος ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα τεχνολογικό ζήτημα που υφίσταται στις μέρες μας είναι αυτό του Κτηριακού Αυτοματισμού όπου γίνεται μία προσπάθεια τα νέα κτήρια να αποτελούν «Οντότητες» οι οποίες διαλειτουργούν με το εξωτερικό περιβάλλον προκειμένου να αναπροσαρμόζουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Η οριοθέτηση του Μικροκλίματος σε ένα εσωτερικό χώρο αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη προς επίτευξη αυτού του στόχου. Με γνώμονα αυτό το στοιχείο οι τομείς Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας σχεδίασαν και εγκατέστησαν ένα Ασύρματο Δίκτυο Αισθητήρων το οποίο μπορεί να μετράει και να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις περιβαλλοντικές συνθήκες εντός και εκτός του Εργαστηρίου περιλαμβάνοντας Θερμοκρασία, Υγρασία, Θόρυβο, μέτρηση ταχύτητας ανέμου, στάθμη βροχής και ανίχνευση καπνού. Το δίκτυο Αισθητήρων στέλνει τις μετρήσεις αντίστοιχα σε πραγματικό χρόνο σε Table προσφέροντας την υπηρεσία της Οπτικοποίησης των μετρήσεων σε όποιον χρησιμοποιεί το Εργαστήριο.

Περαιτέρω κινούμενοι σε ένα άλλο διαφορετικό τομέα η παρασκευή Κοσμητολογικών προϊόντων που βασίζεται σε Αιθέρια Έλαια αποτέλεσε ένα σημαντικό έργο του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας όπου οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς παρασκεύασαν προϊόντα αυτής της σειράς στα Εργαστήρια Αισθητικής και Κομμωτικής

Στο εύρος των προγραμμάτων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαργαρίτη Κωνσταντινιά ΠΕ82 Μηχανολόγος, Αγγελής Νικόλαος ΠΕ83 Ηλεκτρολόγος, Τσιαγκλής Δημήτριος ΠΕ83 Ηλεκτρολόγος, Ζαμάνης Δημήτριος ΤΕ02 Μηχανολόγος, Γκαραγκάνη Ευαγγελία ΠΕ87.03 Αισθητικής, Μήτσιου Δήμητρα ΤΕ01.19 σε επίπεδο συντονισμού των δράσεων συμμετείχε και ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Χατζής Δημήτριος ΠΕ82 Μηχανολόγος.

Ολοκληρώνοντας θέλουμε να πούμε ότι παραμένουμε πάντα πιστοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το αντικείμενο μας που είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση υποσχόμενοι να προσπαθούμε να φέρνουμε μέσα στην σχολική τάξη την επιτομή της τεχνολογίας, την καλή συνεργασία και το εκπαιδευτικό κλίμα με γνώμονα την παροχή γνώσεων προς τους μαθητές μας.


Οι συνεργαζόμενοι φορείς


Εργαστηριακό Κέντρο Σάμου
Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου
Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου