Εξέλιξη της πρώτης παρτίδας με το πολωνικό σχολείο

Η πρώτη παρτίδα της σειράς του φιλικού αγώνα με το σχολείο από την Βαρσοβία, ξεκίνησε. Οι Πολωνοί φίλοι μας στο κλασσικό e4 απάντησαν με Ιh6 (!) και η επόμενη κίνησή μας είναι Ιc3. H δεύτερη κίνηση των Πολωνών είναι e6.

Το τμήμα αρχαρίων πρότεινε την τρίτη μας κίνηση Βe2(?) ενώ οι Πολωνοί έπαιξαν Bc5. Η απάντηση του τμήματος των προχωρημένων είναι η άμεση απειλή d4, οπότε ο μαύρος αξιωματικός μετακινήθηκε στο b4 καρφώνοντας τον ίππο.

Για την αποφυγή του καρφώματος το τμήμα των προχωρημένων έπαιξε τον αξιωματικό στο d2 ενώ ο μάυρος απάντησε με το πιόνι στο a5.

Η έκτη κίνηση για τα λευκά είναι το πιόνι στο a3, δημιουργώντας μια άμεση απειλή στον αξιωματικό o οποίος υποχωρεί. Με στόχο το ροκέ ο ίππος αναπτύσσεται στο f3 ενώ ο μαύρος ετοιμάζει επίθεση στο κέντρο παίζοντας c6.

Αξιωματικός επί ίππου! Πιόνι g επί h6! Το μικρό ροκέ για τον μαύρο παύει να υπάρχει σαν επιλογή!

Τα λευκά επιλέγουν το ροκέ, ασφαλίζοντας το βασιλιά τους ενώ ο μάυρος αξιωματικός αναπτύσσεται στο f4. Εύκολος στόχος για το πιόνι g3 οπότε και υποχωρεί στο d6.

Η ώρα της βασίλισσας. Bασίλισσα στο d2, έτοιμη για παιχνίδι στην αντίπαλη πτέρυγα του μαύρου βασιλιά. Έτσι ο μαύρος αξιωματικός υποχωρεί για να αμυνθεί.

Ο ίππος επιτίθεται από το e5 και η μάυρη βασίλισσα ετοίμαζει την άμυνα από το c7. Πώς θα αμυνθεί όμως στην απειλή του λευκού αξιωματικού από το h5? Το τετράγωνο f7 είναι πραγματικά πολύ αδύνατο...

d6, μια κίνηση αντιπερισπασμού αφού ο λευκός ίππος απειλείται. Ο λευκός δεν προβληματίζεται αφού ο ίππος κόβει με ασφάλεια το f7 πιόνι απειλώντας και τον μαύρο πύργο!

Ο πύργος μετακινείται στο g8, αλλά ο μαύρος δεν βλέπει το τρομερό σαχ από αποκάλυψη: ίππος επί h6  και σαχ! Οπότε ο μαύρος πύργος πέφτει.

Πράγματι ο μαύρος βασιλιάς μετακινείται στο d7 και ο λευκός ίππος κόβει τον μαύρο πύργο στο g8.

Την παρτίδα μπορείτε να την δείτε και στην ιστοσελίδα του ICCF (International Correspondence Chess Federation)

unnamed